• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Ballistisch bescherming niveau

Het is van levensbelang bij de keuze van een kogelwerend vest dat hij voldoet aan het juiste bescherming niveau. Er zijn veel verschillende standaarden van ballistische bescherming echter zijn de 2 meest gebruikte en erkende standaarden voor ballistische vesten de volgende: 1- US National Institute of Justice (NIJ) en 2- UK Centre for Applied Science and Technology (CAST, voorheen de HOSDB). Deze 2 zijn de meest belangrijke en de leiders aangaande het standaardiseren van body armour. De test methodes worden gedeeld door beide instituten waardoor de standaarden van de ene gelijk is aan de eisen van de ander. De standaarden zeggen exact waartegen welke level beschermt, alsmede de impact van de aanval welke gestopt moet worden. Dit houd bijv in dat een Level II vest niet tegen dezelfde aanval beschermt als een Level IIIA. Wat houden deze levels exact in???

Ballistic Levels
Kogelvrije vesten zijn ontworpen om kogels op te vangen of te vertragen op het moment dat ze proberen te penetreren door het vest. Kogelwerende vesten komen in 2 types hard armour en soft armour. De ‘soft’ armors zijn ontwikkeld voor de bescherming tegen de meeste handwapens en klein kaliber wapens, de ‘hard’ armors zijn ontwikkeld om high caliber en armor piercing patronen te stoppen. De NIJ heeft de volgende levels geclassificeerd:

NIJ Levels Ballistic Tables

NIJ LEVEL   II IIA III IIIA IV
  Areal Density 3.5 kg/m 4.2 kg/m 5.9 kg/m 25.9 kg/m 32.5 kg/m
  Thickness 4mm 5mm 6mm 15mm 20mm
9mm   X X X X X
.44 Magnum       X X X
5.56mm         X X
7.62mm Nato         X X
.30 Armour Pierc (M2AP)           X


Scherpe lemmet Levels ( messen ed)
Terwijl de NIJ wordt gezien als de wereld standaard voor ballistische testen, worden steekwerende vesten gestandaardiseerd door de CAST. Velen gaan ervan uit dat een kogelwerend vest ook een mes kan stoppen. Echter is dit niet zo!!!! Het kogelwerende vest wordt anders gebouwd dan een steekwerend vest. Het is zeker mogelijk dat er vesten zijn die bescherming bieden voor beide maar dit zal altijd aangegeven zijn met het desbetreffende bescherming niveau. De bescherming levels zijn als volgt gestandaardiseerd door het CAST:

  KR1 KR1 KR2 KR2
  Knife Resistant Level 1   Knife Resistant Level 2  
Energy Level E1 E2 E1 E2
Energy (joules) 24 36 33 50
Velocity 5 m/sec 6.2 m/sec 5.9 m/sec 7.3 m/sec
Total Missile Mass 1.9 kg 1.9 kg 1.9 kg 1.9 kg
Maximum Penetration 7mm 20mm 7mm 20mm

Puntige wapens Levels ( priemen, naalden ed)
Er is ook een bescherming tegen "Spikes", dit werd als eerst geïntroduceerd door de CAST’s standaarden aangezien met name gevangenis bewaarders last hadden van dergelijke aanvallen. De Spike bescherming kan toegevoegd worden aan de steek en kogelwerende bescherming deze beide bieden namelijk ook geen specifieke bescherming tegen Spikes. De CAST zal de Spike bescherming alleen toevoegen aan items welke ook steek werend gekeurd zijn.  De bescherming levels voor spike proof vests zijn als volgt door de CAST gestandaardiseerd:

  KR1 & SP1 KR1 & SP1 KR2 & SP2 KR2 & SP2
  Knife Resistant Level 1 & Spike Protection Level 1   Knife Resistant Level 2 & Spike Protection Level 2  
Energy Level E1 E2 E1 E2
Energy (joules) 24 N/A 33 N/A
Velocity 5.0 m/sec N/A 5.9 m/sec N/A
Total Missile Mass 1.9 kg N/A 1.9 kg N/A
Maximum Penetration KR1=7mm, SP1=0mm N/A KR2=7mm, SP2=0mm N/A