Lowa schoenen onderhoud tips

Lowa schoenen onderhoud tips

Onderhoud is behoud.
Behandel jouw Lowa schoenen op de juiste manier en je hebt er langer plezier van!
Nieuwsgierig naar naar alle tips en tools?

Zo gaan jouw Lowa schoenen langer mee
 

Stap 1: Voorbereiding en preventie

Na elk gebruik moet je de schoenen goed luchten en drogen.
Begin met het verwijderen van het voetbed en de veters, vervolgens kan je de lip volledig terugtrekken en de schoen openen. Wanneer je de schoenen gaat schoonmaken en verzorgen dien je deze stappen ook te maken. Op deze manier kan je met de verzorgingsproducten ook de verborgen randen en hoeken van de schoen bereiken. 
 

Stap 2: Het schoonmaken van je schoenen 

Zijn jouw schoenen behoorlijk vuil? Maak ze dan eerst schoon met een borstel en warm water. Je kan het beste een speciaal schoenen schoonmaakmiddel gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen.
Ben je in een gebied met veel kalk in het water? Gebruik dan gedestilleerd water. Je zou bijvoorbeeld water uit een condensdroger of een ontvochter kunnen gebruiken.
 

Stap 3: Je schoenen impregneren 

De eerste twee stappen heb je nu gehad. De schoenen zijn grondig schoongemaakt en ze zijn nog enigzins vochtig. Dan is het nu tijd om de schoenen in te spuiten met een impregneermiddel. Het impregneermiddel maakt de schoenen waterdicht.
Waarom moeten de schoenen ingespoten worden als ze nog vochtig zijn? Als de schoenen vochtig zijn staan de poriën van het leer wijd open, op deze manier dringt het impregneermiddel diep in het leer. Als je regelmatig de schoenen inspuit, verklein je de kans dat water doordringt en vuil blijft hechten aan je schoenen. Doordrenkte schoenen ademen slechter, waardoor ze de temperatuur van jouw voeten slechter kunnen regelen.
Let op; deze manier van behandelen is pas na 24 uur effectief. 
 

Stap 4: Verzorging van je schoenen

De schoenen dienen altijd regelmatig met een speciaal schoenverzorginsproduct worden behandeld, ongeacht of je de schoenen wel of niet vaak draagt, hoe intensief of waar. Gebruik jij je schoenen, geld ook voor schoenen met een GORE-TEX® membraan, in extreem natte omstandigheden? Dan is het zeker van belang om een wasachtige schoensmeer of -crème aan te brengen.
Leer dat is doordrenkt met water en is uitgezet, moet worden hersteld om de pasvorm, flexibiliteit en duurzaamheid van de schoenen te behouden. Als de schoenen niet op de juiste manier worden verzorgd, droogt het leer uit en wordt het broos. De schoenen gaan vervolgens trekken bij de naden en kunnen daardoor onherstelbaar worden beschadigd.
Dat willen wij natuurlijk niet! Wat nu?
Pak je schoenen, een doek, een borstel, het schoenverzorgingsproduct en een föhn. Ja je leest het goed, een föhn. Smeer het speciaal schoenverzorgingsproduct met de doek in op je schoenen, vervolgens poets je het met de borstel. Beschik je over een föhn? Blaas dan voorzichtig warme lucht van de föhn op de schoenen, het poetsmiddel dringt nu beter door in de poriën van het leer.
Waarschuwing: gebruik geen olie of vet! Het leer wordt wel zacht en vrijwel waterdicht, maar de schoen verliest stabiliteit en kracht. Tevens worden de poriën van het leer afgesloten, waardoor de schoenen slechter ademen en meer aanvoelen als rubberen laarzen!
 

Stap 5: Uw schoenen opbergen 

Je kan de schoenen het best opbergen in een schoenentas of schoenendoos in een droge, goed geventileerde ruimte. Een houten schoenspanner helpt de schoenen hun vorm te behouden. Als je schoenen nog vochtig zijn kan je ze ook volproppen met kranten, zo wordt het vocht goed geabsorbeerd en behouden de schoenen hun vorm. 

Tip: berg je schoenen nooit op in een vochtige ruimte, de schoenen kunnen dan gaan beschimmelen. Berg ze ook niet op een warme plaats op, zoals in de directe zon, in de kofferbak van uw auto, of in de buurt van een radiator. Nat leer kan heel gemakkelijk "verbranden": het wordt broos, het barst en het krimpt. Dit kan vaak leiden tot onherstelbare scheuren in het leer op plekken waar het tijdens het lopen buigt. Zelfs haakjes en oogjes kunnen tijdens dit proces worden scheefgetrokken.  
 

Tips voor extra verzorging

Nieuw aangeschafte schoenen vereisen geen extra verzorging voordat je ze voor het eerst draagt. Het inspuiten van de schoenen met een impregneer middel is wel aan te raden.
 

Denk ook aan de lederen voering. Als je de voering af en toe insmeert met een speciale verzorgingslotion voor leer, denk aan Patina Leermelk of Keralux LCK, dan zal deze niet (door zweet en zout) uitdrogen, broos en hard worden. 

Zuren, benzine en mest hebben een zeer sterke invloed op het materiaal en de lijm van de buitenzool. Probeer contact met deze stoffen te vermijden en zorg ervoor dat je jouw schoenen grondig reinigt als je met deze stoffen in contact komt.

Uw mening telt!
Vond je dit artikel nuttig?
Heb je zelf nog handige tips?
Deel het met andere lezers, en plaats hier onder een reactie!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.